Press "Enter" to skip to content

Nieuw in januari: workshop schilderen met waterverdunbare olieverf

Nieuw in ons aanbod aan cursussen is de workshop schilderen met waterverdunbare olieverf. Schilderen met olieverf wordt vaak gezien als lastig en ongezond. In deze nieuwe workshop werken we met waterverdunbare olieverf, een heel prettig medium, want er komen geen oplosmiddelen, zoals terpentine, aan te pas.

In de workshop schilderen met waterverdunbare olieverf verkennen we dit mooie en veelzijdige medium dat al een tijdje bestaat, maar dat nog vrij onbekend is. Wie rekenen ook af met de gedachte dat olieverf een ‘moeilijk’ medium is. Al vergt het een beetje planning, werken in olieverf is niet moeilijker dan werken in aquarel, acryl, of zelfs kleurpotlood.

We zoeken inspiratie in voorbeelden die liggen op de grens van het abstracte en figuratieve, zoals figuren uit de kunst van volken uit Afrika, het Zuidzee gebied, of de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Hierdoor kunnen we vrij werken en hoeven ons niet te bekommeren om een perfectie afbeelding van een voorwerp. We kijken vooral naar compositie, ritme, expressie en kleur. Vanuit een schets zetten we in fasen een schilderij op.

Voor de workshop schilderen met waterverdunbare olieverf. Tafel met verf, een waterbakje, penselen, een palet en stukjes van schilderijen.
Een geurloos bakje water is alles wat je nog nodig hebt om gezond te kunnen schilderen met olieverf.

Al doende leren we over de eigenschappen van de verf waarmee we werken. En de beste manier om een schilderij op te bouwen.

Waterverdunbare olieverf is gewoon olieverf. Het is echter behandeld op een manier die het mogelijk maakt de verf met een beetje water extra vloeibaar te maken. Er hoeft dus geen terpentine, of terpentijn gebruikt te worden. Er kan dus in een schone atmosfeer worden gewerkt. Het enige dat je ruikt is de natuurlijke geur van lijnolie. Als het water langzaam uit de verf verdampt reageert de verf zoals we dat van olieverf gewend zijn. Het blijft nog lang flexibel. Door de langere droogtijd benader je een werkstuk anders dan bijvoorbeeld een schilderij in acryl. Acryl droogt terwijl je werkt en biedt daardoor de mogelijkheid sneller over een laag heen te schilderen.

Workshopleider Eelco Bruinsma: “Voor sommigen is de lange droogtijd van olieverf een nadeel, voor anderen is de korte droogtijd van acryl juist weer minder wenselijk. Ik hou van olieverf, omdat het een rijk en warm medium is. Olieverf heeft een gloed en diepte die je met acrylverf alleen met heel veel moeite kunt benaderen. Bovendien hou ik van de natuurlijke geur. Ieder type werkstuk vergt zijn eigen techniek en zijn eigen medium, vandaar dat ik zelf zowel in acryl, als olieverf werk.”

Voor de workshop schilderen met waterverdunbare olieverf. Tubes olieverf van het merk Royal Talens, Cobra.
De Cobra® waterverdunbare olieverf van Royal Talens klaar voor gebruik.

In de workshop schilderen met waterverdunbare olieverf gebruiken we Cobra® olieverf van Royal Talens en werken op doek. Materialen zijn bij de kosten inbegrepen.

Schilderij. ‘Horizon I’. Olieverf op doek, 50 x 65 cm. © Eelco Bruinsma 2017
‘Horizon I’. Olieverf op doek, 50 x 65 cm. © Eelco Bruinsma 2017

Waterverdunbare olieverf leent zich uitstekend voor alle stijlen, net als traditionele olieverf.

De eerste workshop wordt gehouden op: zaterdag 6 januari 2018.

Vanwege de langere droogtijd van olieverf is het mogelijk de werkstukken achter te laten en later op te halen.

Cursusduur: 1 bijeenkomst van 6 uur.
Datum: 27 januari
Tijd: 11:00 - 17:00 incl. lunch.
Aantal deelnemers: maximaal 6.
Locatie: Moonfrog Studio, Oostervalge 2, Warffum.
Docent: Drs. Eelco Bruinsma.
Prijs: €85 (incl. lunch, koffie/thee).

Ik meld mij aan voor de workshop Schilderen met waterverdunbare olieverf

Belangstelling voor ons cursusaanbod? Neem hier een kijkje.