Woonstal voor Muzeeaquarium

Woonstal voor Muzeeaquarium

In mei werden wij gebeld door een medewerkster van het Muzeeaquarium in Delfzijl met de vraag of wij een tweede versie van de woonstalmaquette konden leveren. Het Muzeeaquarium was nog gesloten na een verbouwing die ongeveer 2 jaar heeft geduurd en zou op 1 juni worden geopend met een nieuwe tentoonstellingen en een volledig herziene vaste expositie.

Het was de bedoeling dat de woonstal op de tentoonstelling kon worden neergezet, maar daarna ook kon worden gebruikt voor educatie. De woonstal moest dus kleiner worden dan de versie die voor Museum Wierdenland in Ezinge is gemaakt, want hij moest met de auto naar scholen kunnen worden getransporteerd.

Zo gezegd, zo gedaan. Na wat onderhandelingen met de directie zijn er nieuwe tekeningen gemaakt en werd met de bouw begonnen. Er werden vele stokjes voor de zijwanden en de dakbalken gezaagd. Tientallen gaten geboord. Alle verbindingen werden gemaakt met houten pennen (tandenstokers) en reepjes leer (aan stukken geknipte zeem). Met papier mâchée werden de wanden opgebouwd.

De opbouw van de woonstal volgt zoveel mogelijk het origineel, zelfs de met leem bepleisterde muren van stokken en twijgen

Zoals in Ezinge was het de bedoeling dat de woonstal één open zijde kreeg. De tegenoverliggende zijde was gesloten. Hierdoor kunnen de bezoekers en schoolkinderen makkelijk zien hoe een dergelijke stal was opgebouwd en ingedeeld. Voor poppen en rekwisieten was geen budget, dus die zijn achterwege gelaten.

De woonstal is gemaakt naar het voorbeeld van één van de woonstallen die door de archeoloog Van Giffen in de jaren 30 van de 20ste eeuw zijn opgegraven. De materialen zijn modern en overal voorhanden, zodat de woonstal op scholen nagebouwd kan worden.

Ieder dakspant is met houten pinnen, touw en zeemleer bevestigd

Bij de constructie liepen we tegen één lastig probleem op. De woonstal in Ezinge is in de late zomer gebouwd. Een periode waarin voldoende droog riet en gras langs sloten van het Groninger platteland te vinden is, maar de stal bestemd voor Delfzijl moest eind mei gereed zijn. Het riet en de lange grassen waren nog groen en fris en dus onbruikbaar als dakbedekking.

De open zijde laat de indeling van de woonstal goed zien met de stalboxen links en het woongedeelte rechts

Gelukkig werd de oplossing gevonden in de vorm van strandmatjes die, vooruitlopend op het zomerseizoen, bij een bekende winkel voor exotische spullen, huishoudelijke artikelen en voedingsmiddelen in de aanbieding waren. De badmatten werden onmiddellijk verknipt en tot rietbundels verwerkt.

De gesloten zijde in wording

Een dag voor de opening van de tentoonstelling, op 30 mei, was de stal af en hij werd aan het eind van de middag in het Muzeeaquarium afgeleverd.

De behulpzame hond geeft een indruk van de schaal van het woonstalhuis
Een doorkijkje
Close Menu