Willem Muys (1720-1763). Rebekka en Eliëzer bij de bron. Olieverf op doek (?? x ?? cm).

Willem Muys. Rebekka en Eliëzer bij de bron.

De in Rotterdam geboren Willem Muys (1720-1763) was gespecialiseerd in schilderingen op behang. Er is weinig werk van hem bekend. Zijn kinderen Cornelia, Robbert en Nicolaes hebben allen een carrière als kunstenaar opgebouwd. In het verhaal van Rebekka (Gen. 24: 46-67) krijgt Eliëzer, de dienaar van Abraham, de opdracht een geschikte bruid voor zijn zoon Isaak te vinden. Eliëzer wordt naar Abraham’s geboortestreek Mesopotamië gezonden. Hij vraagt God in een gebed hoe hij de geschikte bruid kan herkennen. God antwoordt hem dat het de vrouw zal zijn die zowel hem, als zijn kamelen water te drinken geeft. Daarop verschijnt Rebekka en biedt Eliëzer een kruik water aan, terwijl ze ook de kamelen laat drinken. Rebekka vergezelt Eliëzer vervolgens naar Kanaän.

Uitsnedes

De uitsnedes uit dit schilderij worden hieronder toegelicht
Eliëzer geeft Rebekka geschenken

[Uitsnede 1: Rebekka en Eliëzer]

Muys brengt in het schilderij de belangrijkste elkaar opvolgende elementen van het verhaal tegelijkertijd in beeld. Eliëzer knielt bij Rebecca, nadat hij haar herkend heeft als de geschikte bruid voor Isaak. Het gaat om het moment waarop Eliëzer Rebekka een armband geeft. De vrouw op de achtergrond is waarschijnlijk de moeder van Rebekka, Betuël. Het knielen hoort strikt genomen niet bij dezelfde handeling, maar was uit eerbetoon en dank aan God.

De kamelen krijgen water te drinken

[Uitsnede 2: Kamelen]

Kamelen komen vaak voor op schilderijen met bijbelse, of andere oriëntaalse voorstellingen. Die dieren functioneren in zo’n geval als visuele aanwijzingen voor de toeschouwer die aangeven dat het gaat om een exotisch land. Hier echter, zijn de kamelen een essentieel onderdeel van het verhaal. Rebekka vult in het bijbelverhaal het waterbekken voor de kamelen en gaat vervolgens terug naar de bron om vers water te halen. Omdat de schilder verschillende fasen van het verhaal in één beeld laat zien moest hij de voorstelling aanpassen. Rebekka wordt afgebeeld, terwijl Eliëzer haar sieraden aanbiedt. Het waterbekken door iemand anders aangevuld.

Rebekka, Betuël en Laban krijgen sieraden

[Uitsnede 3: Sieraden]

In Genesis wordt vertelt dat Eliëzer Rebekka een neusring en armbanden schenkt zodra hij doorheeft dat zij de uitverkoren bruid voor Isaak is. Later, wanneer Rebekka van haar broer Laban en haar moeder Betuël toestemming krijgt met Eliëzer naar Kanaän te reizen, schenkt hij hen allen sieraden, want het is duidelijk dat Abraham, zijn meester, een rijk man is. Op het schilderij worden de sieraden door een niet nader genoemd persoon uit een kist tevoorschijn gehaald. Muys moest ook hier zijn toevlucht nemen tot een extra persoon, omdat Eliëzer in deze enscènering al bezet is.