Onze maquette van een woonstal staat in Ezinge2 min read

Maquette van woonstal te zien bij “Pioniers van het noorden”

Vorige jaar opende in Museum Wierdenland te Ezinge de tentoonstelling “Pioniers van het noorden”. Op die tentoonstelling was naast een aantal andere objecten ook de maquette van een woonstal te zien die door Heleen Abelsma in de studio is gemaakt.

Toevoeging: de woonstal is inmiddels verhuisd naar de educatieve ruimte bij de ingang van het museum.

Educatieve doelen

De maquette van een woonstal dient een dubbel educatief doel. Ten eerste geeft het een impressie van het leven in een dergelijke woning in het noordelijke wierdengebied. Ten tweede moet het huis schoolkinderen en -klassen inspireren zelf aan de slag te gaan. Om die reden zijn zowel het model, als alle attributen gemaakt van materialen die iedereen eenvoudig in de omgeving en doe-het-zelf winkels kan vinden. het houten geraamte bijvoorbeeld is van bamboe uit een tuincentrum.

Als we een dergelijk project als serieuze maquette-bouwer zouden hebben benaderd, dan hadden we natuurlijk houten miniatuurbalken en -palen moeten maken. Hoe realistischer echter het model, hoe minder het zou inspireren het zelf eens te proberen. Op de door ons ontwikkelde educatieve website hebben wij een bouwtekening als PDF-document geplaatst, zodat leraren er mee aan de slag kunnen zonder eerst veel vooronderzoek te hoeven doen.

Maquette van een middeleeuws woonstalhuis op de tentoonstelling in Ezinge.
De maquette van het woonstalhuis na aankomst op de tentoonstelling.

De woonstal is gebaseerd op één van boerderijen die door archeoloog Van Giffen en zijn team in Ezinge zijn opgegraven. De plattegrond is die van een typische woonstal uit de 8ste eeuw van onze jaartelling. Een belangrijk deel van de inrichting is gebaseerd op archeologische vondsten. Sommige specifieke details, zoals de vlonder boven de stal, zijn speculatief.

Rijk gebied

De woonstal wordt bewoond door poppen, ook gemaakt door Heleen Abelsma, die zijn gekleed als welgestelde wierdenbewoners, want het wierdenland was in de middeleeuwen een rijk gebied.

De maquette van een woonstal tijdens de opening van de tentoonstelling.
De woonstal tijdens de opening van de tentoonstelling.

Maquette van een woonstal bewust geen 3D model

Bij aanvang van het project hebben we besloten een fysiek en heel tastbaar model van een woonstal te maken in plaats van een virtuele 3D reconstructie, zoals we dat bij andere projecten wel hebben gedaan. Dat was een bewuste keuze. Het is onze ervaring dat tentoonstellingen steeds armer aan objecten worden. Virtuele 3D modellen zijn altijd afhankelijk van de technologie die nodig is om ze te bekijken, terwijl je gewoon rond de fysieke woonstal kunt lopen en kunt genieten van de details.

De woonstal is aan één zijde gesloten en aan de andere zijde opengewerkt. Archeologische details, zoals de individuele stalboxen voor het vee en mestmatten op de vloeren zijn in de maquette verwerkt.

De woonstal is gebruikt als rekwisiet bij twee van de vier animaties die we voor het project hebben gemaakt.

Sluit Menu