Press "Enter" to skip to content

Cursussen en workshops

Nieuwe cursussen en lezingen bij Moonfrog

De cursussen bij Moonfrog zijn gestart. We zijn het winterseizoen ingegaan met de cursus ”Mythen, kunst en filosofen”, gegeven door Eelco Bruinsma. Die cursus was een succes. Een leuke, gevarieerde en geïnteresseerde groep cursisten van alle leeftijden trotseerde iedere woensdagavond gedurende 8 weken de winterkou om kennis over mythen, mythologie, kunst en filosofie op te doen. De combinatie van deze onderwerpen was een experiment, maar het bleek een uitstekende formule, omdat het een cursus met veel verschillende invalshoeken werd. De groep cursisten bleek zeer gemotiveerd en gaf door de reacties richting aan de cursus.

Op het moment dat het eind van de cursus in zicht begon te komen werd de vraag gesteld of er misschien een vervolg kwam. Daarom kondigen wij aan dat op 4 april de cursus “Mythen, Kunst en Filosofen 2” van start gaat. Nieuwe onderwerpen, nieuwe filosofen en nieuwe kunstwerken. De cursus is zowel geschikt voor bestaande cursisten, die hun kennis verder willen uitbreiden, als voor nieuwe cursisten, omdat we beginnen met een nieuwe inleiding. De cursus wordt gegeven door Eelco Bruinsma.

Kijk ook op onze Facebookpagina voor de laatste informatie.

De cursussen worden in principe gegeven in de werkruimte van Moonfrog Studio in Warffum, maar als de groep groter dan 8 personen is, dan kan worden uitgeweken naar aan andere locatie.

Tijdens de cursus wordt in 8 bijeenkomsten van 2 uur een onderwerp, of thema, behandeld. Er is veel ruimte voor het uitwisselen van gedachten en eigen inbreng van de cursist.

Overzicht van de cursussen

Cursussen bij Moonfrog. Thracian Girl Carrying the Head of Orpheus on His Lyre by Gustave Moreau
Gustave Moreau, ‘Thracisch meisje draagt het hoofd van Orpheus op zijn lier’, 1865

Mythen, Kunst en Filosofen 2

Speuren naar de mythologische wortels van de westerse kunst en de hoogtepunten van de westerse filosofie

8 bijeenkomsten: 4 april – 23 mei (woensdagavond)

De Griekse en Romeinse mythologie zijn in allerlei vormen in de westerse kunst terug te vinden. Soms werden ze direct afgebeeld, maar vaak zijn mythologische figuren sleutels tot de diepere betekenis van het kunstwerk. We verkennen de wereld van de mythologische zoekplaatjes en zoeken in de kunstgeschiedenis naar de verschillende manieren waarop mythen in de kunst een rol konden spelen.

Het is fascinerend om te zien hoe al vroeg in de beschavingsgeschiedenis van de mensheid het denken over de wereld uitgroeit tot

Dit is een prettige beginnerscursus die door iedereen gevolgd kan worden. Voor de cursussen bij Moonfrog is geen voorkennis vereist.

Prijs: € 160,00

Meer informatie over deze cursus

Ik wil mij graag aanmelden voor deze cursus

Cursus kunst en filosofie. Plato en Aristoteles in gesprek. Fresco van Rafaël in de Stanza della Signatura, Rome. Cursussen bij Moonfrog.
Plato en Aristoteles in gesprek. Fresco van Rafaël in de Stanza della Signatura, Rome.

 


Cursussen bij Moonfrog. Baoulé (Baule) masker. Foto: Roman Bonnefoy
Baoulé (Baule) masker. Foto credit: Roman Bonnefoy

Lezing Gestalten van Overzee

Ontdek de intrigerende kunst van Afrika en Oceanië

1 bijeenkomst: 30 mei (woensdagavond)

Afrika en Oceanië (Melanesië, Micronesië en Polynesië) zijn rijk aan kunsttradities die het hele spectrum van het dagelijks leven bestrijken, van gebruiksvoorwerpen, tot voorouderbeelden, wapens en sacrale voorwerpen. Deze lezing is een eerste verkenning van deze rijkdom, met veel aandacht voor stijlen, betekenissen en tradities. We kijken ook naar verschillen tussen volken en geografische gebieden. We dringen de binnenlanden van Nieuw Guinea binnen en verwonderen ons over de kunst van verschillende volken in Afrika. We besteden ook aandacht aan ontdekkingsreizigers en antropologen. Alles over maskers, schilden, boombastschilderingen, schedels en voorouderbeelden. Deze lezing is een inleiding op de cursus die in het voorjaar wordt gepland (hierover binnenkort meer).

Prijs: € 20,00

Ik wil mij graag aanmelden voor deze lezing


Lezing Perkament en monnikenwerk

1 bijeenkomst: 2 juni (zaterdagavond)

Middeleeuwse handschriften zijn in alle opzichten vaak kunstwerken. In de middeleeuwen werden boeken met de hand geschreven, dat weet bijna iedereen. Maar hoe ging dat? Wie waren die schrijvers en wie waren de verluchters die zulke prachtige illustraties op de bladzijden van bijbels, gebedenboeken en andere boeken schilderden. Waar gebeurde het? Welke materialen werden gebruikt? Hoe zag het schrift eruit en hoe ontwikkelde het zich? Deze lezing is een inleiding op de cursus die later dit jaar wordt gepland (hierover binnenkort meer).

Prijs: € 20,00

Ik wil mij graag aanmelden voor deze lezing


Workshops: werken in onze studio

Er zijn op dit moment geen workshops.

Overzicht van de cursussen. Mythische ruimten. De Grot van Plato, tekening, Eelco Bruinsma.
‘De Grot van Plato’, © Eelco Bruinsma