Press "Enter" to skip to content

Cursussen en workshops

Het is weer tijd voor een boeiende cursus

Cursussen zijn ideaal voor het donkere en koude seizoen. De klok staat weer op wintertijd. De buitenlucht is kruidig met hier en daar de geur van haardvuur. Het is tijd voor reflectie en zelfreflectie. Leg de smartphone even opzij en laat de TV uit. Vergeet Facebook een paar uur. De herfst en winter zijn immers de mooiste seizoenen om de diepte in te duiken en het grensgebied tussen filosofie en kunst te ontdekken. In vier mooie cursussen verkennen we kunst, mythologie, vormgeving en de mystieke tradities die zich door de eeuwen heen in ons bewustzijn hebben genesteld. Hieronder geven we een overzicht van het aanbod aan cursussen bij Moonfrog. Kijk op onze Facebookpagina voor de laatste informatie.

De cursussen worden gegeven in de sfeervolle werkruimte van Moonfrog Studio in Warffum.

Wij geven 2 soorten cursussen. De gewone cursus en de ateliercursus. Tijdens de gewone cursus wordt in een aantal bijeenkomsten van 2 uur een onderwerp, of thema, behandeld. De groepen zijn klein dus er is veel ruimte voor het uitwisselen van gedachten en eigen inbreng van de cursist. Bij de ateliercursussen gaat de cursist aan het werk. Onder begeleiding wordt een eigen werkt gemaakt. Daarbij kan gekozen worden voor verschillende technieken. De ateliercursussen zijn heel interactief en niet alleen praktisch, want tijdens het werk wordt het onderwerp van alle zijden belicht en besproken. De ateliercursussen bieden zowel een creatieve ontspanning, als verdieping.

Overzicht van de cursussen

Cursussen bij Moonfrog. Thracian Girl Carrying the Head of Orpheus on His Lyre by Gustave Moreau
Gustave Moreau, ‘Thracisch meisje draagt het hoofd van Orpheus op zijn lier’, 1865

Mythen en Kunst

Speuren naar de mythologische wortels van de westerse kunst

(8 bijeenkomsten: 19 december – 13 februari)

De Griekse en Romeinse mythologie zijn in allerlei vormen in de westerse kunst terug te vinden. Soms werden ze direct afgebeeld, maar vaak zijn mythologische figuren sleutels tot de diepere betekenis van het kunstwerk. We verkennen de wereld van de mythologische zoekplaatjes en nemen een kijkje in de kunst van de 19de eeuw waar mythologische voorstellingen vaak een duistere, romantische, of erotische ondertoon kregen. Het is een levendige cursus met veel ruimte voor uitwisseling van gedachten en ervaringen.

Prijs: € 160

Meer informatie over deze cursus

Ik wil mij graag aanmelden voor deze cursus


Cursus kunst en filosofie. Plato en Aristoteles in gesprek. Fresco van Rafaël in de Stanza della Signatura, Rome. Cursussen bij Moonfrog.
Plato en Aristoteles in gesprek. Fresco van Rafaël in de Stanza della Signatura, Rome.

Kunst en de Filosofen

Over schoonheid en kunst van de oude Grieken tot onze tijd

(8 bijeenkomsten: 20 december – 14 februari)

“Wat is kunst?” Deze vraag wordt al een paar duizend jaar gesteld. In de cursus lopen we langs de denkers die zich met deze vraag hebben beziggehouden. We gaan 2600 jaar terug in de tijd, naar Pythagoras, die nadacht over schoonheid van het universum en volgen zijn denkspoor via de middeleeuwen tot in onze tijd. Dit is een prettige beginnerscursus die door iedereen gevolgd kan worden. Voor de cursussen bij Moonfrog is geen voorkennis vereist.

Prijs: € 160

Meer informatie over deze cursus

Ik wil mij graag aanmelden voor deze cursus


Cursussen bij Moonfrog. Baoulé (Baule) masker. Foto: Roman Bonnefoy
Baoulé (Baule) masker. Foto credit: Roman Bonnefoy

Gestalten van Overzee

Ontdek de intrigerende kunst van Afrika en Oceanië

(8 bijeenkomsten: 5 januari – 23 februari)

Afrika en Oceanië (Melanesië, Micronesië en Polynesië) zijn rijk aan kunsttradities die het hele spectrum van het dagelijks leven bestrijken, van gebruiksvoorwerpen, tot voorouderbeelden, wapens en sacrale voorwerpen. Deze cursus is een eerste verkenning van deze rijkdom, met veel aandacht voor stijlen, betekenissen en tradities. We kijken ook naar verschillen tussen volken en geografische gebieden. We dringen de binnenlanden van Nieuw Guinea binnen en verwonderen ons over de kunst van verschillende volken in Afrika. We besteden ook aandacht aan ontdekkingsreizigers en antropologen. Alles over maskers, schilden, boombastschilderingen, schedels en voorouderbeelden.

Prijs: € 160

Meer informatie over deze cursus

Ik wil mij graag aanmelden voor deze cursus


René Lalique, glazen vaas, Museu Calouste Gulbenkian. Cursussen bij Moonfrog.
René Lalique, glazen vaas, Museu Calouste Gulbenkian (Foto: José Luiz Bernardes Ribeiro, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0)

Design Heroes

Een tocht langs de hoogtepunten van het design van de 18de eeuw tot nu

(8 bijeenkomsten: 4 januari – 22 februari)

Deze gevarieerde en onderhoudende cursus is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over design. Wat is het, hoe herken ik het? We bekijken alle vormen van design, zoals grafische vormgeving, architectuur, meubeldesign, juwelen, en industrieel design. We behandelen grote namen, zoals Lalique, Rietveld, Le Corbusier, en stromingen, zoals de Lodewijkstijlen, de Amsterdamse School, de Art Nouveau en het Post Modernisme. De cursus is visueel opgezet en leuk voor iedereen met belangstelling voor design.

Prijs: € 160

Meer informatie over deze cursus.

Ik wil mij graag aanmelden voor deze cursus


Perkament en monnikenwerk

(8 bijeenkomsten: 4 januari – 22 februari)

Middeleeuwse handschriften zijn in alle opzichten vaak kunstwerken. In de middeleeuwen werden boeken met de hand geschreven, dat weet bijna iedereen. Maar hoe ging dat? Wie waren die schrijvers en wie waren de verluchters die zulke prachtige illustraties op de bladzijden van bijbels, gebedenboeken en andere boeken schilderden. Waar gebeurde het? Welke materialen werden gebruikt? Hoe zag het schrift eruit en hoe ontwikkelde het zich?

Prijs: € 160

Meer informatie over deze cursus.

Ik wil mij graag aanmelden voor deze cursus

 


Workshops: werken in onze studio

Dit is een overzicht van de ateliercursussen. De cursussen bij Moonfrog vinden plaats in de sfeervolle studio in Warffum. Daar wordt gewerkt, verteld, en gediscussieerd. Aan de hand van het cursusthema ontdek je de mogelijkheden van nieuwe visuele werelden en probeer je jezelf daarin een plaats te geven. Voorkennis, of vaardigheden zijn niet nodig, de cursussen zijn bestemd voor iedereen.

Er is ruimte voor 8 deelnemers per workshop. Materialen zijn inbegrepen.

Overzicht van de cursussen. Mythische ruimten. De Grot van Plato, tekening, Eelco Bruinsma.
‘De Grot van Plato’, © Eelco Bruinsma

Workshop schilderen met waterverdunbare olieverf

Zaterdag 6 januari 2018

Nieuw in ons aanbod cursussen is de workshop schilderen met waterverdunbare olieverf. Schilderen met olieverf wordt vaak gezien als lastig en ongezond. In deze nieuwe workshop werken we met waterverdunbare olieverf, een heel prettig medium, want er komen geen oplosmiddelen, zoals terpentine, aan te pas.

Tubes olieverf van het merk Royal Talens, Cobra.
De Cobra® waterverdunbare olieverf klaar voor gebruik.

In de workshop schilderen met waterverdunbare olieverf verkennen we dit vaak nog onbekende medium en we nemen de gedachte weg dat olieverf op zichzelf een ‘moeilijk’ medium is. Het een beetje planning, maar werken in olieverf is niet moeilijker dan werken in aquarel, acryl, of zelfs kleurpotlood.

De workshop is inclusief materiaal.

Prijs: € 70

Meer over deze workshop »