Press "Enter" to skip to content

Cursussen

Mythen, Kunst en Filosofen

Onmisbare cultuur van de oude Grieken tot en met de 19de eeuw

In januari zijn we gestart met de cursus ‘Mythen, Kunst en Filosofen’. De cursus was een succes. Een leuke en gevarieerde groep cursisten van alle leeftijden trotseerde iedere woensdagavond gedurende 8 weken de winterkou om kennis over mythen, mythologie, kunst en filosofie op te doen.

De combinatie van deze onderwerpen was een experiment, maar het bleek een uitstekende formule, omdat het een cursus met veel verschillende invalshoeken werd. Iedereen had er plezier in. De koffiepauzes werden het favoriete moment voor de cursisten om hun eigen gedachten met de groep te delen en werden al snel een levendig onderdeel van de avond.

In september gaat deze cursus op herhaling. We hebben het over de oude filosofen uit de schimmige tijd vóór Plato en Aristoteles. We kijken naar de ontwikkeling van oeroude mythen door de tijd heen en we genieten van de kunst die  door de eeuwen heen door mythen en sagen is geïnspireerd. Soms wordt het abstract, maar dan weer heel concreet, het is slingerende reis door de tijd, door de ideeën- en kunstgeschiedenis. De cursus is geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht, achtergrond en opleiding; voorkennis is niet nodig, belangstelling is voldoende.

Docent: Eelco Bruinsma.

Kijk ook op onze Facebookpagina voor de laatste informatie.

De cursus wordt gegeven in de werkruimte van Moonfrog Studio in Warffum. Als de groep groter is dan 8 personen kan worden uitgeweken naar aan andere locatie.

De prijs voor de cursus is €160,- inclusief koffie/thee/fris.

De cursus loopt van 11 september t/m 30 oktober. Aanvangstijd 19:30. Duur 2 uur.

Ik wil mij graag aanmelden voor deze cursus

Cursus kunst en filosofie. Plato en Aristoteles in gesprek. Fresco van Rafaël in de Stanza della Signatura, Rome.

Een Wereld vol Mythen en Kunst

Een filosofische reis langs mythologie en kunst uit Europa en andere werelddelen

Min of meer op verzoek van de cursisten van de cursus ‘Mythen, Kunst en Filosofen’ is er een tweede cursus ontwikkeld.

Ditmaal beginnen we weer met de klassieke Griekse en Romeinse mythen, maar vliegen dan met filosofische blik de hele wereld over en maken we kennis met de manier waarop in andere culturen dezelfde, of heel andere mythologische motieven voorkomen. We beginnen met de oude wereld van de Noorse en IJslandse mythologie, reizen af naar Egypte en Afrika, en vliegen vervolgens door naar de Amerika’s en Azië.

Al lijkt de afstand tussen een Egyptische piramide en een Japanse Shinto-schrijn onoverbrugbaar, we zullen ontdekken dat ze meer met elkaar gemeen hebben dan je denkt.

Tijdens deze reis langs wereldculturen, vertrekkend vanuit de klassieke Europese mythen raken zullen we bij een aantal interessante filosofische thema’s stilstaan.

Deze cursus is bijzonder geschikt voor degenen die de cursus ‘Mythen, Kunst en Filosofen’ hebben gevolgd, maar ook zonder die basis kun je eenvoudig instappen.

Voor Warffumers is het bovendien een mooie inhoudelijke aanvulling op het Op Roakeldaisfestival, omdat we kennis maken met de diepere culturele betekenis achter de dansen en muziek van een aantal niet-westerse culturen.

Deze cursus wordt voor wie dat wil afgesloten met een bezoek aan het Überseemuseum in Bremen. Het open magazijn van dat museum is een ware schatkamer van objecten uit wereldculturen waarvan we er een aantal in detail zullen bespreken.

foto vanmythologische figuren in het Überseemuseum Bremen
Überseemuseum Bremen

 De details worden tijdens de cursus bekend gemaakt.

De prijs voor de cursus is €160,- inclusief koffie/thee/fris.

Kijk ook op onze Facebookpagina voor de laatste informatie.

De cursus loopt van 5 september t/m 24 oktober. Aanvangstijd 19:30. Duur 2 uur.

Ik wil mij graag aanmelden voor deze cursus

Kerken, Kathedralen en oude boeken

Over architectuur en manuscripten uit de middeleeuwen

De middeleeuwen zijn bij ons in het noorden vooral zichtbaar in de vorm van de vele Laat Romaanse kerken die ons landschap sieren. Ook de wierden hebben in de middeleeuwen hun definitieve vorm gekregen. In de vroege middeleeuwen groeide Warffum zelf langzaam uit tot de grootste wierde van ons land.

In Europa zijn de middeleeuwen een periode van een ongelofelijke dynamiek. Dat zien we vooral in de architectuur. Kleine parochiekerken groeien uit tot domkerken en kathedralen. De bouwvormen die geleend zijn van Romeinse tempels krijgen een heel eigen karakter en worden een soort reusachtige architectonische machines die de zwaartekracht trotseren.

Tegelijkertijd woeden er oorlogen, epidemieën, en ontstaat een nieuwe wereld. In de stilte van de kloosters en universiteiten bloeit de kunst van het schrijven en het verluchten van manuscripten. In heiligenlevens en kronieken worden verhalen verteld die ons nu nog in staat stellen met een verrekijker in die wereld te kijken die allesbehalve duister was.

In deze cursus kijken we naar de kerk- en kathedraalbouw. We maken kennis met de middeleeuwse cultuur, de altaarpanelen van de gebroeders van Eyck en Rogier van der Weyden, de kunst die de hertogen van Bourgondië lieten maken, de wandschilderingen in Italiaanse kerken, het denken van grote middeleeuwse filosofen en met de schoonheid van middeleeuwse manuscripten. Hoe werden ze gemaakt? Hoe ontstonden de verschillende lettertypen? Wat is perkament? Hoe werkten de verluchters? Op al die vragen geeft deze nieuwe cursus een antwoord.

De cursus is geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht, achtergrond en opleiding; voorkennis is niet nodig, belangstelling is voldoende.

Docent: Eelco Bruinsma.

Kijk ook op onze Facebookpagina voor de laatste informatie.

De prijs voor de cursus is €160,- inclusief koffie/thee/fris.

De cursus loopt van 20 september t/m 8 november. Aanvangstijd 19:30. Duur 2 uur.

Ik wil mij graag aanmelden voor deze cursus