Torii – de Japanse poort naar het domein van de goden

Haiku workshop on demand

Kort na de goed bezochte haiku-workshop tijdens het Art Weekend Warffum 2018 ontvingen wij het verzoek een workshop voor een besloten groep te geven. Die werd goed ontvangen. We hebben daarom besloten in plaats van een haiku cursus op geplande vaste tijden een workshop on demand te organiseren. Wilt u zich met een groep mensen, ter gelegenheid van een bedrijfsuitje, een verjaardag, of gewoon voor een moment van bezinning, een paar uur verdiepen in de fijnzinnig kunst van het haiku dichten, dan maken wij een passend programma. Een optimale duur is 3 uur, met koffiepauze, of lunch. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden, of vul het formulier in. Wij nemen dan contact met u op.

Wat we doen tijdens de workshop

De typisch Japanse dichtvorm van de haiku is bekend over de hele wereld. Het is niet alleen een vorm van literatuur, maar ook een manier van geconcentreerd waarnemen en denken. Om die reden werd zien we het vaak in samenhang met het zen-boeddhisme. De grootmeester van de haiku, Matsuo Bashô, was dan ook een rondreizend zen monnik. Tijdens de workshop bekijken we voorbeelden uit zijn werk, maar ook uit het werk van anderen en moderne haiku dichters. Tijdens de workshop krijgt u achtergrondinformatie over deze dichtvorm en aanwijzingen. Al snel bent u zelf aan het dichten. U zult evaren dat u verbazend snel in een haiku stemming bent.

De vaste lengte van het haiku gedicht en vooral de kortheid ervan, vereist concentratie en aandacht voor de taal. Ieder woord wordt op een goudschaaltje gelegd. Het is inspannend, maar tegelijkertijd ook zeer ontspannend.

Wij krijgen af en toe berichten van deelnemers aan vorige workshops die het niet bij de workshop hebben gelaten, maar die het haiku-dichten tot een regelmatig terugkerende activiteit hebben gemaakt. Dat is leuk om te horen en ook een teken dat iedereen af en toe even los moet komen van de smartphone en de sociale media.

Ik wil graag een Haiku workshop on demand boeken

De kosten voor de workshop haiku on demand zijn € 90 voor een groep tot 5 personen en € 120 voor een groep van 6 tot 10 personen. Maximaal 10 personen. Koffie, lunch, tea op afspraak.

De workshops worden in onze sfeervolle studio gegeven, maar ook andere locaties zijn in overleg mogelijk.