Press "Enter" to skip to content

Cursussen

Cursus ‘Mythen, Kunst en Filosofen’ wegens succes vervolgd

In januari zijn we gestart met de cursus ‘Mythen, Kunst en Filosofen’, gegeven door Eelco Bruinsma. Die cursus was een succes. Een leuke gevarieerde groep cursisten van alle leeftijden trotseerde iedere woensdagavond gedurende 8 weken de winterkou om kennis over mythen, mythologie, kunst en filosofie op te doen. De combinatie van deze onderwerpen was een experiment, maar het bleek een uitstekende formule, omdat het een cursus met veel verschillende invalshoeken werd. Iedereen had er plezier in. De koffiepauzes werden het favoriete moment voor de cursisten om hun eigen gedachten met de groep te delen en werden al snel een levendig onderdeel van de avond.

De cursisten vroegen om een vervolg en dat komt er: ‘Mythen, Kunst en Filosofen II’. We beginnen op woensdag 3 oktober en de cursus eindigt op woensdag 28 november.

In de nieuwe cursus beginnen we waar de eerste ophield, in de Renaissance. We werken door tot onze eigen tijd. We maken kennis met nieuwe onderwerpen, nieuwe filosofen en vooral nieuwe kunstwerken.

De cursus is geschikt voor bestaande cursisten, die hun kennis verder willen uitbreiden, maar ook nieuwe cursisten met belangstelling voor de periode van de Renaissance tot nu zijn welkom. We beginnen met een nieuwe inleiding. 

De docent is Eelco Bruinsma.

Kijk ook op onze Facebookpagina voor de laatste informatie.

De cursus wordt gegeven in de werkruimte van Moonfrog Studio in Warffum. Als de groep groter is dan 8 personen kan worden uitgeweken naar aan andere locatie.

De prijs voor de cursus is €160,- inclusief koffie/thee.

Cursus kunst en filosofie. Plato en Aristoteles in gesprek. Fresco van Rafaël in de Stanza della Signatura, Rome.

Mythen, Kunst en Filosofen I in de herhaling

 

Langs de mythologische wortels van de westerse kunst en cultuur en de hoogtepunten van de filosofie.

8 bijeenkomsten: 2 oktober – 27 november (dinsdagavond)

Wegens het enthousiaste ontvangst van de eerste cursus hebben we besloten de cursus te herhalen, zodat ook anderen de kans krijgen bij het begin te beginnen. Griekse en Romeinse mythologie zijn in allerlei vormen in de westerse kunst terug te vinden. Soms werden ze direct afgebeeld, maar vaak zijn mythologische figuren sleutels tot de diepere betekenis van het kunstwerk. We verdiepen ons in de wereld van de mythologische zoekplaatjes en zoeken in de kunstgeschiedenis naar de verschillende manieren waarop mythen in de kunst een rol konden spelen. 

Door de cursus heen wordt een draad gevlochten langs de grote filosofen die hun stempel op onze cultuur en ons denken hebben gedrukt. We beginnen met de geheimzinnige pre-socratische natuurfilosofen om dan met Plato en Aristoteles een vliegende start te maken.

Dit is een prettige beginnerscursus die door iedereen gevolgd kan worden. Voor de cursussen bij Moonfrog is geen voorkennis vereist.

Prijs: € 160,00

Meer informatie over deze cursus

Ik wil mij graag aanmelden voor deze cursus

Lezing Perkament en monnikenwerk

MAAK KENNIS MET DE WERELD VAN KLOOSTERS EN SCRIPTORIA

Datum: 31 mei (woensdagavond)

Middeleeuwse handschriften zijn in alle opzichten kunstwerken. In de middeleeuwen werden boeken met de hand geschreven, dat weet bijna iedereen. Maar hoe ging dat? Wie waren die schrijvers en wie waren de verluchters die zulke prachtige illustraties op de bladzijden van bijbels, gebedenboeken en andere boeken schilderden. Waar gebeurde het? Welke materialen werden gebruikt? Hoe zag het schrift eruit en hoe ontwikkelde het zich?

In de lezing krijgt u een mooie inleiding in de fascinerende wereld van het middeleeuwse boek en de ambachtslieden en kunstenaars die er culturele juwelen van maakten.

Prijs: € 15,00

Ik wil mij graag aanmelden voor deze lezing