Mythen, Kunst en Filosofen

Cursus kunst en filosofie. Plato en Aristoteles in gesprek. Fresco van Rafaël in de Stanza della Signatura, Rome.
Plato en Aristoteles in gesprek. Fresco van Rafaël in de Stanza della Segnatura, Rome.

Cursussen starten later

Belangrijk nieuws: alle cursussen starten in oktober, november en januari

In januari 2018 zijn we gestart met de cursus ‘Mythen, Kunst en Filosofen’.

De cursus was een succes. Een leuke en gevarieerde groep cursisten van alle leeftijden trotseerde iedere woensdagavond gedurende 8 weken de winterkou om nieuwe kennis op te doen en te genieten van bekende en onbekende kunstwerken.

De combinatie van mythen kunst en filosofie was een experiment, maar bleek een uitstekende formule. De verschillende invalshoeken zorgden ervoor dat het pad door de geschiedenis altijd vol verrassingen zat. Iedereen had er plezier in. De koffiepauzes werden het favoriete moment voor de cursisten om hun eigen gedachten met de groep te delen en werden al snel een levendig onderdeel van de avond.

In oktober 2018 gaat deze cursus op herhaling. We gaan het hebben het over de oude filosofen uit de mistige tijd vóór Plato en Aristoteles. We kijken naar de ontwikkeling van oeroude mythen door de tijd heen en we genieten van de kunst die door de eeuwen heen door mythen en sagen is geïnspireerd.

Soms is het abstract, soms heel concreet. Het is slingerende reis door de tijd, door de ideeën- en kunstgeschiedenis. De cursus is geschikt voor iedereen, voorkennis is niet nodig, een levendige belangstelling is voldoende.

Docent: Eelco Bruinsma.

Cursusduur: 8 woensdagavonden.
Van 24 oktober t/m 12 december. Aanvangstijd 19:30.
Lesduur 2 uur. Prijs: €160,00

Ik wil mij graag aanmelden voor deze cursus


Een wereld vol mythen en kunst

Min of meer op verzoek van de cursisten van de cursus ‘Mythen, Kunst en Filosofen’ is er een tweede cursus ontwikkeld.

Ditmaal starten we bij de klassieke Griekse en Romeinse mythen, maar vliegen dan met filosofische blik de hele wereld over en maken we kennis met de manier waarop in andere culturen dezelfde, en andere mythologische motieven voorkomen.

 We beginnen met de oude wereld van de Noorse en IJslandse mythologie, reizen af naar Egypte en Afrika, en vliegen vervolgens door naar de Amerika’s en Azië.

Torii – de Japanse poort naar het domein van de goden

Al lijkt de afstand tussen een Egyptische piramide en een Japanse Shinto-schrijn onoverbrugbaar, we zullen ontdekken dat ze meer met elkaar gemeen hebben dan je denkt.

Tijdens deze reis langs wereldculturen, vertrekkend vanuit de klassieke Europese mythen raken zullen we bij een aantal interessante filosofische thema’s stilstaan.


Deze cursus is zeer geschikt voor degenen die de cursus ‘Mythen, Kunst en Filosofen’ hebben gevolgd, maar ook zonder die basis kun je eenvoudig instappen.

Voor Warffumers is het bovendien een mooie aanvulling op het Op Roakeldaisfestival, omdat we kennis maken met de diepere culturele betekenis achter de dansen en muziek van een aantal niet-westerse culturen.

Deze cursus wordt voor wie dat wil afgesloten met een bezoek aan het Überseemuseum in Bremen. Het open magazijn van dat museum is een ware schatkamer van objecten uit wereldculturen waarvan we er een aantal in detail zullen bespreken.

Docent: Eelco Bruinsma

Cursusduur: 8 dinsdagavonden.
Van 16 oktober t/m 11 december. (Op 6 november is geen cursus) Aanvangstijd 19:30.
Lesduur 2 uur.
Locatie: Huiskamercafé Noorderkerkpad 13, 9989 AL Warffum.
Prijs: €160,00 (hierbij is het museumbezoek niet inbegrepen).

Ik wil mij graag aanmelden voor deze cursus

Een ‘woud” van Afrikaans mythologische maskers

Haiku’s. Dichten, Denken, Mediteren

Tijdens het afgelopen Art Weekend Warffum, 3de editie, bleek onze workshop ‘Haiku’s Dichten’ te beantwoorden aan een behoefte aan geconcentreerde creatieve bezinning.

Daarom bieden wij nu een korte cursus van 5 sessies aan. Tijdens de avonden worden oude en nieuwe haiku-meesters behandeld.

Natuurlijk komt het beroemde gedicht van Matsuo Bashō (1644 – 1694) aan de orde:

    De oude vijver
        Een kikker springt
              Geluid van water

We kijken naar taal, structuur, schilderen met woorden en de fascinerende aantrekkingskracht van deze zeer korte gedichten.

In 5 sessies van 2 uur werken de cursisten aan een eigen bundel, waarbij elke cursist individueel wordt begeleid. De sfeer is meditatief, ontspannen en inspirerend.

Cursusleider: Eelco Bruinsma

Cursusduur: 4 maandagavonden. Van 5 november t/m 26 november. Aanvangstijd 19:30. 
Lesduur 2 uur.
Prijs: €80,00.

Ik wil mij graag aanmelden voor deze cursus

Kerken, kathedralen en manuscripten

Over architectuur en boekverluchting in de middeleeuwen

De middeleeuwen zijn bij ons in het noorden vooral zichtbaar in de vorm van de vele Laat Romaanse kerken die ons landschap sieren. Ook de wierden hebben in de middeleeuwen hun definitieve vorm gekregen. In de vroege middeleeuwen groeide Warffum zelf langzaam uit tot de grootste wierde van ons land.

In Europa zijn de middeleeuwen een periode van een ongelofelijke dynamiek. Dat zien we vooral in de architectuur.

Kleine parochiekerken groeien uit tot domkerken en kathedralen. De bouwvormen die geleend zijn van Romeinse tempels krijgen een heel eigen karakter en worden een soort reusachtige architectonische machines die de zwaartekracht trotseren.

Tegelijkertijd woeden er oorlogen, epidemieën, en ontstaat een nieuwe wereld. In de stilte van de kloosters en universiteiten bloeit de kunst van het schrijven en het verluchten van manuscripten. In heiligenlevens en kronieken worden verhalen verteld die ons nu nog in staat stellen met een verrekijker in die wereld te kijken die allerminst duister was.

In deze cursus kijken we naar de kerk- en kathedraalbouw. We maken ook kennis met de middeleeuwse cultuur, de altaarpanelen van de gebroeders van Eyck en Rogier van der Weyden, de kunst die de hertogen van Bourgondië lieten maken, de wandschilderingen in Italiaanse kerken, het denken van grote middeleeuwse filosofen en met de schoonheid van middeleeuwse manuscripten.

Hoe werden ze gemaakt? Hoe ontstonden de verschillende lettertypen? Wat is perkament? Hoe werkten de verluchters? Op al die vragen geeft deze nieuwe cursus een antwoord.

De cursus is geschikt voor iedereen, voorkennis is niet nodig, belangstelling is voldoende.

Docent: Eelco Bruinsma.

Cursusduur: 8 donderdagavonden. Van 3 januari 2019 t/m 21 januari 2019. Aanvangstijd 19:30.
Lesduur 2 uur.
Prijs: €160,00.

Ik wil mij graag aanmelden voor deze cursus

Close Menu