Torii – de Japanse poort naar het domein van de goden

Haiku’s. Dichten, Denken, Mediteren

Tijdens het afgelopen Art Weekend Warffum, 3de editie, bleek onze workshop ‘Haiku’s Dichten’ te beantwoorden aan een behoefte aan geconcentreerde creatieve bezinning.

Daarom bieden wij nu een korte cursus van 5 sessies aan. Tijdens de avonden worden oude en nieuwe haiku-meesters behandeld.

Natuurlijk komt het beroemde gedicht van Matsuo Bashō (1644 – 1694) aan de orde:

    De oude vijver
        Een kikker springt
              Geluid van water

We kijken naar taal, structuur, schilderen met woorden en de fascinerende aantrekkingskracht van deze zeer korte gedichten.

Cursusleider: Eelco Bruinsma

Cursusduur: 4 woensdagavonden. Van 9 januari t/m 30 januari. Aanvangstijd 19:30. 
Lesduur 2 uur.
Prijs: € 60,00 pp.

In 4 sessies van 2 uur werken de cursisten aan een eigen bundel, waarbij elke cursist individueel wordt begeleid. De sfeer is meditatief, ontspannen en inspirerend.

Ik wil mij graag aanmelden voor deze cursus

Kerken, kathedralen en manuscripten

Over architectuur en boekverluchting in de middeleeuwen

De middeleeuwen zijn bij ons in het noorden vooral zichtbaar in de vorm van de vele Laat Romaanse kerken die ons landschap sieren. Ook de wierden hebben in de middeleeuwen hun definitieve vorm gekregen. In de vroege middeleeuwen groeide Warffum zelf langzaam uit tot de grootste wierde van ons land.

In Europa zijn de middeleeuwen een periode van een ongelofelijke dynamiek. Dat zien we vooral in de architectuur.

Kleine parochiekerken groeien uit tot domkerken en kathedralen. De bouwvormen die geleend zijn van Romeinse tempels krijgen een heel eigen karakter en worden een soort reusachtige architectonische machines die de zwaartekracht trotseren.

Tegelijkertijd woeden er oorlogen, epidemieën, en ontstaat een nieuwe wereld. In de stilte van de kloosters en universiteiten bloeit de kunst van het schrijven en het verluchten van manuscripten. In heiligenlevens en kronieken worden verhalen verteld die ons nu nog in staat stellen met een verrekijker in die wereld te kijken die allerminst duister was.

In deze cursus kijken we naar de kerk- en kathedraalbouw. We maken ook kennis met de middeleeuwse cultuur, de altaarpanelen van de gebroeders van Eyck en Rogier van der Weyden, de kunst die de hertogen van Bourgondië lieten maken, de wandschilderingen in Italiaanse kerken, het denken van grote middeleeuwse filosofen en met de schoonheid van middeleeuwse manuscripten.

Hoe werden ze gemaakt? Hoe ontstonden de verschillende lettertypen? Wat is perkament? Hoe werkten de verluchters? Op al die vragen geeft deze nieuwe cursus een antwoord.

De cursus is geschikt voor iedereen, voorkennis is niet nodig, belangstelling is voldoende.

Docent: Eelco Bruinsma.

Cursusduur: 8 donderdagavonden. Van 3 januari 2019 t/m 21 januari 2019. Aanvangstijd 19:30.
Lesduur 2 uur.
Prijs: € 150,00.

Log in with WordPress.com

Ik wil mij graag aanmelden voor deze cursus

Close Menu