Press "Enter" to skip to content

Cursus mythen, kunst en filosofen

Ontdek de mythen in de westerse kunst en hoe wijsgeren dachten over schoonheid

Start 3 oktober - Eind 28 november.

In de cursus mythen, kunst en filosofen ontdekkend we de boeiende relatie tussen mythen en kunst. Beelden en ideeën uit de Griekse en Romeinse mythologie zijn in allerlei gedaanten in de westerse kunst terug te vinden. Net als afbeeldingen uit de Bijbel zijn mythische voorstellingen niet weg te denken uit de kunstgeschiedenis.

Schilderij van Gustave Moreau bij de cursus mythen en kunst, het hoofd van Orpheus wordt gedragen door een Thracisch meisje
Gustave Moreau, ‘Thracisch meisje draagt het hoofd van Orpheus op zijn lier’, 1865

Mythen en kunst zijn met elkaar verbonden. Voorstellingen uit de mythologie werden soms direct afgebeeld, maar ook vaak toegevoegd als symbolische sleutels tot een diepere betekenis van het kunstwerk. Sommige schilderijen van 18de eeuwse schilders lijken zelfs op zoekplaatjes waarmee de beschouwer kon testen hoe goed zijn kennis over de mythen was.

Mythen, kunst en filosofen in Romantiek en Symbolisme

In de 19de eeuw kregen mythologische voorstellingen vaak een duistere, romantische, of erotische ondertoon. We zien veel mythologische thema’s in de kunst van Romantiek en het Symbolisme. Mythologie en mythen zijn eigenlijk nooit uit de kunst verdwenen.

Ook in de moderne- en hedendaagse kunst spelen mythen, vaak versluierd, nog steeds een belangrijke rol. De klassieke mythologie is in ons denken en in onze kunst geworteld en zal dat waarschijnlijk nog heel lang blijven.

De cursus mythen, kunst en filosofen voert langs de mythen die hun plaats in de kunstwerken van de verschillende stromingen hebben gekregen. Het is een leuke reis langs beelden en hun geheimzinnige boodschap.

Voor 19de eeuwse filosofen was schoonheid een belangrijk thema, we nemen er een paar onder de loep.

Filosoferen over kunst en schoonheid van de oude Grieken tot nu

Vroeg of laat komt ieder gesprek tijdens een glas wijn uit op kunst. Dan wordt de onvermijdelijke vraag gesteld: “wat is kunst?” Deze vraag wordt al honderden jaren gesteld. In de cursus kunst en de filosofen leren we over de denkers die zich met dit probleem hebben beziggehouden. We gaan 2600 jaar terug in de tijd, naar Pythagoras, die nadacht over schoonheid van het universum en volgen zijn denkspoor via de middeleeuwen tot in onze tijd.

Cursus mythen, kunst en filosofen. Plato en Aristoteles in gesprek. Fresco van Rafaël in de Stanza della Signatura, Rome.
Plato en Aristoteles in gesprek. Fresco van Rafaël in de Stanza della Signatura, Rome.

In de cursus mythen, kunst en filosofen, geschikt voor iedereen met een brede belangstelling voor de kunsten, komen ook grote denkers die zich met kunst en schoonheid hebben beziggehouden op een heldere en toegankelijke manier behandeld. We beginnen bij Pythagoras en kijken naar het werk van de grote Griekse filosofen Plato en Aristoteles. Met een uitstapje naar minder bekende wijsgeren, zoals Plotinus, voert onze tocht door de Middeleeuwen met abt Suger van Saint Denis (de ‘uitvinder’ van de gotiek), langs de 17de en 18de eeuw met Immanuel Kant, de romantici van de 19de eeuw tot de filosofen van de 20ste en 21ste eeuw, zoals Jean Paul Sartre, Jean Foucault en Roger Scruton. Er is beslist geen voorkennis nodig en de deelnemers krijgen een lijst met leestips.

De cursus is intensief, maar heel verrijkend en toegankelijk.

Cursusduur 8 bijeenkomsten van 2 uur op woensdagavond.
Start 3 oktober - Eind 28 november.
Tijd 19:30 - 21:30 met koffiepauze.
Aantal deelnemers minimaal 6, maximaal 12.
Locatie Moonfrog Studio, Oostervalge 2, Warffum.
Docent Eelco Bruinsma
Prijs €160 (incl. koffie/thee)

Telefonisch aanmelden: bel: +31642557080

Op onze Facebook-pagina houden we je op de hoogte over deze cursus.

 

Ik wil mij graag aanmelden voor de cursus ‘Mythen, Kunst en Filosofen’

Ik wil mij ook graag aanmelden voor een andere cursus.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in de andere cursussen?

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren