Press "Enter" to skip to content

Cursus perkament en monnikenwerk

Maak kennis met de wereld van middeleeuwse kloosters en scriptoria

Start 5 april - Eind 24 mei.

Middeleeuwse handschriften zijn in alle opzichten kunstwerken. In de middeleeuwen werden boeken met de hand geschreven, dat weet bijna iedereen. Maar hoe ging dat? Wie waren die schrijvers en wie waren de verluchters die zulke prachtige illustraties op de bladzijden van bijbels, gebedenboeken en andere boeken schilderden. Waar gebeurde het? Welke materialen werden gebruikt? Hoe zag het schrift eruit en hoe ontwikkelde het zich?

Middeleeuwse handschriften. Foto van middeleeuws handschrift: bijbel van Anjou
Bijbel van Anjou

Dat zijn allemaal vragen waarop deze cursus een antwoord geeft. Er worden ook hardnekkige misverstanden uit de weg geruimd. Bijvoorbeeld dat het alleen monniken waren die boeken schreven. We kijken naar de praktijken in kloosters en naar de professionele schrijvers en verluchters die buiten de kloosters werkten. We ontdekken welke soorten handschriften er zijn. We speuren naar de opdrachtgevers en ontdekken dat er in de middeleeuwen al voorlopers van onze koffietafelboeken bestonden. We komen erachter dat nieuws ook in de middeleeuwen gemanipuleerd kon worden door middel van beeld. We verwonderen ons bij de eenvoudige schoonheid van cisterciënzer handschriften en de prachtige rijkdom van de handschriften van de hertogen van Bourgondië. En we nemen een kijkje in de boekenverzameling van de oudoom van Willem van Oranje.

Het schrift zelf komt uitvoerig aan de orde. Waar komen de letters vandaan? Hoe zijn ze ontstaan en hebben ze zich ontwikkeld? Welke soorten schrift werden gebruikt en kunnen we aan het schrift herkennen hoe oud een boek is, of waar het vandaan komt?

Tenslotte kijken we naar de plaatsen waar de handschriften nu worden bewaard, de grote bibliotheken, kloosters en musea, en maken kennis met de mensen die ze bestuderen.

We kijken naar alle facetten van de middeleeuwse boekproductie en sluiten de cursus af met een excursie. Er is veel ruimte voor het uitwisselen van gedachten en ervaringen. Voorkennis is niet vereist.

De docent, Eelco Bruinsma, is specialist in dit vakgebied.

Cursusduur 8 bijeenkomsten van 2 uur op donderdagavond.
Start 5 april - Eind 24 mei.
Tijd 19:30 - 21:30 met koffiepauze.
Aantal deelnemers minimaal 6, maximaal 12.
Locatie Moonfrog Studio, Oostervalge 2, Warffum.
Docent Drs. Eelco Bruinsma
Prijs €160 (incl. koffie/thee)

Ik wil mij graag aanmelden voor deze cursus

Telefonisch aanmelden kan natuurlijk ook: +31642557080

Op onze Facebook-pagina houden we je op de hoogte over deze cursus.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in de andere cursussen?