Press "Enter" to skip to content

Lezing perkament en monnikenwerk

Een kijkje in de wereld van middeleeuwse kloosters en scriptoria

Aanvangstijd 19:30

Middeleeuwse handschriften zijn in alle opzichten kunstwerken. In de middeleeuwen werden boeken met de hand geschreven, dat weet bijna iedereen. Maar hoe ging dat? Wie waren die schrijvers en wie waren de verluchters die zulke prachtige illustraties op de bladzijden van bijbels, gebedenboeken en andere boeken schilderden. Waar gebeurde het? Welke materialen werden gebruikt? Hoe zag het schrift eruit en hoe ontwikkelde het zich?

Middeleeuwse handschriften. Foto van middeleeuws handschrift: bijbel van Anjou
Bijbel van Anjou

Dat zijn allemaal vragen waarop deze lezing een antwoord geeft. Er worden ook hardnekkige misverstanden uit de weg geruimd. Bijvoorbeeld dat het alleen monniken waren die boeken schreven. We kijken naar de praktijken in kloosters en naar de professionele schrijvers en verluchters die buiten de kloosters werkten. We ontdekken welke soorten handschriften er zijn. We speuren naar de opdrachtgevers en ontdekken dat er in de middeleeuwen al voorlopers van onze koffietafelboeken bestonden. We komen erachter dat nieuws ook in de middeleeuwen gemanipuleerd kon worden door middel van beeld. We verwonderen ons bij de eenvoudige schoonheid van cisterciënzer handschriften en de prachtige rijkdom van de handschriften van de hertogen van Bourgondië. En we nemen een kijkje in de boekenverzameling van de oudoom van Willem van Oranje.

Het schrift zelf komt natuurlijk aan de orde. Waar komen de letters vandaan? Hoe zijn ze ontstaan en hebben ze zich ontwikkeld? Welke soorten schrift werden gebruikt en kunnen we aan het schrift herkennen hoe oud een boek is, of waar het vandaan komt?

Tenslotte kijken we naar de plaatsen waar de handschriften nu worden bewaard, de grote bibliotheken, kloosters en musea, en maken kennis met de mensen die ze bestuderen.

We kijken naar alle facetten van de middeleeuwse boekproductie en liefhebbers kunnen zich aanmelden voor een museumbezoek waar we de echte objecten van dichtbij gaan bekijken.

De docent, Eelco Bruinsma, is specialist in dit vakgebied.

Datum 31 mei
Aanvangstijd 19:30
Duur Ca. 2 uur
Aantal deelnemers minimaal 15, maximaal 25
Locatie Wordt later bekendgemaakt.
Docent Drs. Eelco Bruinsma
Prijs €15,00 (incl. koffie/thee)

Ik wil mij graag aanmelden voor deze cursus

Telefonisch aanmelden kan natuurlijk ook: +31642557080

Op onze Facebook-pagina houden we je op de hoogte over deze lezing.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in de andere cursussen?